Vackra Salzburg

Salzburg är en österrikisk stad, men den ligger så nära gränsen till Tyskland att delar av stadens befolkning faktiskt bor i Tyskland. Salzburg är på många sätt porten till Alperna och många skidentusiaster har passerat igenom här med bil, buss eller flyg till Alpsemestern. Salzburg med närliggande omgivning var platsen där den välkända musikalen ”Sound of Music” spelades in. Den fantastiska Alpnaturen är förstås ett huvudskäl att besöka detta område, inte minst på sommaren. Från staden erbjuds det även speciella ”Sound of Music”-turer.

Själva staden Salzburg har också mycket karaktär. Flera palats och gamla stadsdelens (Altstadt) typiska barock-arkitektur återfinns på UNESCO’s lista över världsarv. Borgen ”Festung Hohensalzburg” från 1077 tronar på en bergstopp över staden och ingår på så vis i stadsbilden. Fästingen är öppen för besök och man kan promenera hit upp, alternativt åka linbana.

Salzburg är också staden där kompositören Wolfgang Amadeus Mozart föddes och växte upp. I bostaden familjen Mozart ägde kan man beskåda familjeporträtt, dokument och instrument från W.A. Mozart. Vill man även höra hans musik, eller andra berömda österrikiska kompositörer, kan man gå på konsert i Schloss Mirabell där man kan njuta musiken i barocksalar fulla med olikfärgad marmor, stuckaturer och fresker.
Salzburg är även en stor universitetsstad med ett livligt studentliv. Om du åker hit får du inte glömma att äta den berömda äppelkakan ”Apfelstrudel” och/eller den likaså berömda Sachertårtan, på något av stadens många kaféer.