Upptäck Berlin

Berlin har länge varit ett av de intressantaste resmålen för en lång weekend. Sedan Berlinmurens fall har staden blivit känd för en mycket bohemisk och färgstark framtoning. Staden har även en utpräglad partykultur och festandet pågår ofta i dagar snarare än timmar. Allra trevligast är det att besöka Berlin på sommaren då staden har gott om parker och vattenområden, samtidigt som vintrarna är kända för att vara ganska bistra. Att besöka Berlin under vinterhalvåret är trots detta inte en dum idé, då det finns mycket att göra även om vistelsen är bundet till inomhusaktiviteter.

För den historieintresserade finns det en mängd museer på ön ”Museumsinsel”. Då samlingarna anses tillhöra de rikaste i världen är ön uppsatt på UNESCOs världsarvlista. Här kan man finna föremål från Etruskerna och Romarna, liksom från Egypten och Babylon.

Reser man med barn är kanske Berlins Legoland ett mer lockande semestermål. Här kan barnen gå en kurs i legobyggeri, ta foton med sina favoritkändisar, som är byggda av lego såklart och se hela Berlin på ett bräde – i Lego.

Det kan också vara läge att minnas och reflektera över några av nutidens värsta brott mot mänskligheten. Besök Förintelsemonumentet där man lyckats väl med att visa att varje person av de 6 miljoner judar som mördades var en människa med sin egen historia, hopp och drömmar. Bland annat har man sammanställt lappar som de fängslade slängde ut från fönstren på tågen som gick mot förintelselägren. Ytterligare tankar kring diktaturer kan man få på Stasi-museet där arkiv och spioneri på vanliga människor förvarades. Checkpoint Charlie är också ett spännande litet museum över hur människor flydde på olika kreativa sätt från öst till väst. Slutligen bjuder också Berlin på mängder av bra restauranger och trendig shopping. För att sammanställa all information kan man säga att Berlin är ett resmål väl värt ett besök, för såväl familjer som unga och gamla, oavsett intressen och preferenser.