Medelhavsön Malta

Malta är till skillnad mot många andra öar i Medelhavet ett eget land, nämligen en republik tillika EU-medlem. Med sitt läge mellan Libyen och Italien, samt med Tunisien i väster och Grekland i öster har Malta sedan långt tillbaka spelat en strategisk roll i medelhavs regionen. Malta har besökts och erövrats av romare, muslimska arméer och kristna korståg, men man hade även en viktig flottbas för de allierade under Andra Världskriget på ön. Lämningar från de olika tidsperioderna och olika härskarkulturerna finns överallt.

Huvudstaden heter Valletta som karaktäriseras av sin stadskärna med ett rutmönster av väldigt raka gator fördelade över en höjd. Utsikten över det kristallblå Medelhavet är fantastisk. Många byggnader är från riddartiden och specifikt riddarorden Johanniterna. Dessa fick Malta som förläning 1530 och tack vare att man satsade intensivt på att bebygga Valletta finns många hus från Riddartiden kvar. Själva orden existerar fortfarande och medlemmar kan man träffa på i folkvimlet.

Malta är en mycket liten ö, ungefär som en tiondel av Gotland, vilket gör att de flesta sevärdheter är väldigt nåbara. Värt att besöka är till exempel Megalittemplen i Mnajdra eller den pittoreska fiskebyn Marsaxlokk. Här guppar båtar målade i klara färger mot det intensivt blå vattnet. Vid fören har alla båtar ögon målade, dessa kallas Osiris öga och ger båten och fiskaren skydd ute på havet. Förutom allt detta erbjuder även Malta fina sol- och bad möjligheter och blir ett allt vanligare turistmål bland soltörstande svenskar.