Istrien

1673039-motovun-01

Kroatiens största halvö, Istrien, är ett populärt resmål för många svenskar året om. Det är inte helt oväntat med dess härliga medelhavsklimat, sin historia och vackra miljö. Halvön beskrivs ibland som den ”största gröna oasen i norra Adriatiska havet”.

Pula

Pula, som är lokaliserad i sydöstra Istrien, är halvöns största stad och en omtyckt turistort för de som vill uppleva en annorlunda kultur. Amfiteatern, som numera används vid konserter, är ett typiskt exempel på de kvarlevor från romartiden som präglar staden. Dess ursprungliga syfte var att användas vid gladiatorspel men fungerar idag som den scen där stadens årliga filmfestival utspelar sig. Pulas filmfestival är den äldsta nationella festivalen i världen och drar till sig tusentals besökare varje år.

Om man som turist i staden intresserar sig för de historiska sevärdheter som romarna lämnat efter sig kan man dessutom passa på att besöka Augustus tempel, där man kan betrakta antika skulpturer i sten och brons. Staden har även ett antal museer som skildrar olika delar ur Pulas historia. Historiska museet, som finns i ett venetianskt citadell, har vanligtvis mycket utställningar som rör den maritima historien. Det arkeologiska museet har däremot ett bredare utbud av utställningar där man kan ta del av hela halvöns historia från perioder mellan förhistorisk tid till medeltiden.

Brijuni

Utanför Pula finns en skärgård där man kan hitta ögruppen Brijuni vilken består av 14 öar som tillsammans brukas som nationalpark. I nationalparken, som är en av Kroatiens åtta nationalparker, finns det möjlighet att åka på safari bland exotiska djur eller betrakta historiska byggnader från romartiden. Vid skärgården kan turister dessutom söka sig till de släta klipporna för att bada och sola. Pula är alltså ett passande val inför semestern för den som vill uppleva en kultur som präglas av det gamla romarriket och samtidigt inbjuder kulturella inslag i en modernare tappning genom exempelvis den årliga filmfestivalen.