Greklands öar

Den Grekiska övärlden består av fler än 6000 öar, och förståeligt nog har många öar väldigt olika naturer och karaktärer. Endast Stockholms skärgård kan mäta sig med antal öar och liksom i svenska skärgården är det väldigt populärt att segla i området. Några hållpunkter finns nedan både avseende segling och annan semester.

Den mesta kända ögruppen är Kykladerna som är beläget sydost om det grekiska fastlandet. Det är här som husen är sådär karaktäristiskt vita och blå, såsom man ser på olika vykort och resebroschyrer. Allra flest vykort i denna genre kommer från Santorini som är en mycket vacker ö med svart lavasand, dramatiska klippor och byar med vita hus och kyrkor med blå kupoler. Andra öar som man hittar i Kykladerna är bland andra Mykonos, Milos, Paros, Naxos och Kea. Vindarna är starka här och passar den vane seglaren, och i gengäld är de ofta förutsägbara.

Snällare vatten och lummigare öar hittar man i stället på Greklands västsida, alltså i riktning mot Italien. Här finns de vackra Joniska öarna med sandstränder och grönska. Kända önamn är Korfu, Lefkas och Zakynthos och vattnen här ska vara det klaraste i Grekland. Populära resmål utanför dessa ögrupper är som de flesta vet Rhodos och Kreta som ej bör förglömmas. Dessa är väldigt populära bland svenskar och belägna ganska långt söderut, vilket bjuder in till varma och behagliga temperaturer långt in på hösten.